Skip to main content

Delft: eerste plaats voor ondernemerschap

Gepubliceerd op: woensdag 16 februari 2022 | 10:06

Waar kun je het beste ondernemen? Nog steeds in Delft en Westland. Dat blijkt uit de Entrepreneurial Ecosystem Index 2022.

Ondernemers zijn belangrijk voor het herstel van de economie. De Entrepreneurial Ecosystem (EE) Index 2022 toont dat aan. Er is een sterke positieve relatie tussen het economisch ecosysteem en de aanwezigheid van innovatieve startups, het aantal scale-ups in een bepaalde regio en de toename van het aantal webshops. Dat zijn belangrijke indicatoren van de economische wendbaarheid van regio’s. Die wendbaarheid is van groot belang in deze coronatijd. In de EE index van 2022 staan Delft en Westland nog steeds aan kop. Groot-Amsterdam groeit door naar de tweede plek op de lijst.

Van idee tot innovatie
Bas Vollebregt, wethouder economie beschouwt dit resultaat als een erkenning voor de dynamiek en veelzijdigheid van het Delftse innovatieve ecosysteem. “Met onze partners werken we elke dag hard om een vestigingsklimaat te creëren waar ideeën kunnen ontstaan en groeien tot innovaties die de wereld een stukje beter maken. Van deep tech-ontwikkelingen op gebieden als quantum en robotica tot concrete innovaties om de energietransitie te versnellen. Innovaties die we ook nog maken in Delft. Organisaties als de TU Delft, YES!Delft, DSM en Planet B.io trekken talent en bedrijven aan. Ze leveren veel kennis en innovatie op. Zeker in verbinding met andere startende of mkb-bedrijven. Dat versterkt de economie van Zuid-Holland. Dat is ook waar overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen op inzetten met de Groeiagenda Zuid-Holland. Deze agenda is van belang voor de Nederlandse economie.”

Samenwerken in de genen
Planet B.io is een open innovatief ecosyteem op de Biotech Campus Delft. Het richt zich op biotechnologie en moderne voedseltechnologie. Cindy Gerhardt, Managing Director Planet B.io, is er trots op dat Delft wederom zo goed uit de bus komt. “Ik ervaar elke dag wat het is om een ‘vibrant ecosystem’ om me heen te hebben. We bouwen voort op 152 jaar samenwerking tussen industrie, stad en universiteit. Dat zit zo diep in onze genen dat de Biotech Campus Delft internationaal zeer stevig op de kaart staat. We kijken ernaar uit om onze samenwerking de komende jaren verder uit te breiden. Met de stad, DSM, de TU Delft, maar ook de provincie Zuid Holland. En met de ecosystemen dicht om ons heen. Bijvoorbeeld de Greenport, het Leiden Bioscience park, en de Erasmus campus. Samen staan we sterker in de transitie naar een duurzame, bio-based toekomst!”

Motor
Het Innovation & Impact Centre (I&IC) van de TU Delft is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het innovatie-ecosysteem rond de TU Delft. “Delft is opnieuw de beste plek is voor ondernemerschap”, zo reageert een trotse Anne-Lize Hoftijzer namens het I&IC. “De TU Delft Campus is met meer dan 250 startups, scale-ups, bedrijven, fieldlabs en onderzoeksinstellingen een belangrijke motor voor innovatie. We werken elke dag met onze partners aan het verder versterken van dit innovatie-ecosysteem. Dat is toonaangevend op het gebied van onder meer quantumtechnologie, AI, robotica, energie, medtech en aerospace. Ondernemerschap speelt hierin een belangrijke rol. We bieden alle ruimte aan bedrijven die met ons willen samenwerken aan radicale innovaties. Zo opent op 1 maart NEXT Delft de deuren: het nieuwe acceleratorgebouw, dat onder meer ruimte zal bieden voor snelgroeiende scale-ups.”