In gesprek over ondernemen

Gepubliceerd op: dinsdag 02 maart 2021 | 15:48

Bedrijven bezoeken en horen wat er leeft en speelt op het gebied van ondernemen in Delft – vanwege corona is dat lastig of zelfs onmogelijk. Terwijl ondernemers wel belangrijke input kunnen aanleveren. Ook is het goed te weten wat er bij hen leeft. De gemeente heeft daar iets op gevonden: ‘online rondetafel-sessies’. ‘We hebben nu een handvol online sessies georganiseerd. Die blijven we organiseren – ook ná corona.’

“Ik vond het leuk om te ervaren hoe de gemeente meeleeft met Delftse ondernemers”, zegt Pieter Smakman van Manometric, dat op basis van een nauwkeurige scan van de hand 3D-geprinte hand- of polsbraces op maat maakt. Smakman nam deel aan een online rondetafel-sessie van startups met burgemeester Marja van Bijsterveldt en economiewethouder Bas Vollebregt. “We konden tijdens de online-sessie allemaal ons ei kwijt – van meer maakruimte tot beter openbaar vervoer en parkeermogelijkheden. De gemeente is echt betrokken bij ondernemers, maar we hebben wel een verschillend tijdbesef. Voor ons als startup is een half jaar een eeuwigheid, voor de gemeente is vier jaar erg kort. Ik weet niet of we echt iets nieuws naar voren hebben gebracht, maar het is wel goed om te blijven benoemen wat beter kan.”

Zichtbaar blijven
Dat is ook precies de bedoeling van deze online sessies met ondernemers, zegt Monique Martens, één van de accountmanagers bedrijven van de gemeente. “We willen zichtbaar blijven voor de Delftse ondernemers, ondernemers laten weten dat ze bij ons terechtkunnen als ze vragen hebben en ze waar mogelijk verder helpen. Ze verwachten heus niet dat we met een zak geld voor ze klaar staan. Maar we kunnen ze wel aandacht geven en steunen en met de juiste mensen in contact brengen. Daar zijn deze online sessies voor bedoeld. En tot nu toe heeft elke sessie daar input voor geleverd – van verhuisbehoefte en parkeerproblemen tot voorbereid zijn op de periode ná corona. We zijn al volop bezig met hoe we de Delftse economie na corona kunnen helpen herstellen.”

Zorgen en kansen delen
Ondernemers tijdens corona en ook na corona blijven steunen is niet alleen van belang voor de ondernemers, maar voor de hele stad, stelt economie-wethouder Bas Vollebregt. “Want ze zorgen voor werkgelegenheid, voor welvaart, voor een levendige stad. En onder het motto ‘we zetten met elkaar de schouders onder de lokale economie’ zijn we nu al samen met partners uit de stad en de regio bezig om een herstelagenda op te tuigen voor de lokale economie in het algemeen en voor de bezoekerseconomie en de hightech-sector in het bijzonder. Met elkaar hebben we een programma gemaakt voor de korte, de midden- en de lange termijn. Daarnaast blijft het van belang om met elkaar in gesprek te blijven om zorgen en kansen te delen, ook al maakt corona dat lastig. Ik ben dan ook heel blij dat we via deze online rondetafel-sessies tóch met elkaar in gesprek kunnen blijven.”

In verbinding blijven
Twee keer in de maand wordt zo’n online sessie met 5 tot 10 ondernemers georganiseerd, per cluster of per sector. En, wegens bewezen nut, deze sessies gaan ook door ná corona. Naast wethouder Vollebregt schuift ook de ‘accountmanager van dienst’ aan. Burgemeester Marja van Bijsterveldt zit de sessies voor. “Het zijn zinvolle sessies”, zegt Van Bijsterveldt. “Niet alleen omdat we zo samen kunnen werken aan een beter ondernemersklimaat in Delft, en met elkaar in verbinding kunnen blijven, maar ook omdat ondernemers vaak inspirerende verhalen te vertellen hebben over hoe ze werken aan een mooiere, veiligere of gezondere samenleving – Manometric is daar een goed voorbeeld van. Als wij ze daarbij kunnen helpen door ze bijvoorbeeld betere maakruimte te kunnen bieden of in contact te brengen met de juiste persoon, is dat vooral maatschappelijke winst. Door op deze manier met elkaar de schouders onder de lokale economie te zetten, maken we dus ook de samenleving sterker.” En het is goed om dingen te herhalen, zegt Smakman. “Als het niet voor ons is, dan is het wel voor de startups ná ons. Daarom hebben we de gemeente graag feedback gegeven, om zo het hele ecosysteem te helpen verbeteren.”

Wilt u ook uw zorgen of kansen delen? Neem dan contact op met één van de accountmanagers bedrijven van de gemeente.

Delft Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Business Plaza Nederland biedt met Delft Business Plaza alle ondernemers uit Delft en omgeving een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL