Gratis Energiescan helpt ondernemers bij verduurzaming

Gepubliceerd op: woensdag 27 januari 2021 | 11:05

Wat is de terugverdientijd als ik zonnepanelen aanschaf? Hoeveel kosten kan ik besparen als ik overstap op ledverlichting? En wat levert het op als ik mijn koelcel 2 graden warmer zet? Dat soort vragen komen aan bod bij de gratis Energiescan van Energieke Regio Delft. In zo’n 2 uur krijgen Delftse ondernemers een duurzaamheidsadvies op maat. Vrijblijvend.

Op de campagnesite van Energieke Regio | Delft laten bekende Delftse ondernemers als Nils Eekhout (Octatube), Rick Rust (Rust Food) en Pim Meijkamp (Vakantiepark Delftse Hout) zien hoe ze aan de slag zijn gegaan met de Energiescan én wat het hen oplevert.
Die concrete voorbeelden uit de lokale praktijk zijn belangrijk om te laten zien, stelt Krijn Ratsma, voorzitter van de onafhankelijke Stichting Energieke Regio. “Vooropgesteld: iedere ondernemer zal de wereld een beetje beter willen achterlaten voor de volgende generatie. Die goede intenties zijn er dus volop, zien we. Maar ondernemers zijn ook heel praktisch: het moet iets opleveren en het moet niet te ingewikkeld zijn.”

Effect
Met die insteek werd de gratis Energiescan ontwikkeld. Met de resultaten van de Energiescan (op basis van een gesprek van circa 2 uur) ziet iedere ondernemer of maatschappelijke organisatie aan de hand van een nulmeting (‘een afvinklijst’, aldus ondernemer Nils Eekhout van Octatube) welk effect duurzaamheidsmaatregelen kunnen hebben op zijn/haar bedrijfsvoering. Ratsma: “Veel ondernemers weten niet goed hoe ze moeten beginnen met het verduurzamen van hun bedrijfspand en wat het meeste oplevert. Wij maken dat inzichtelijk. Het liefst komen we ter plaatse in je bedrijf kijken, maar vanwege de coronamaatregelen doen we het nu ook beeldbellend. Dat werkt ook prima, zo blijkt.”

Laaghangend fruit
“Wij laten de ondernemer zien dat slim investeren loont. Natuurlijk hangt het af van je situatie en je bedrijfspand: op een 40 jaar oud bedrijventerrein is het meestal makkelijker en lucratiever om met relatief eenvoudige maatregelen geld te verdienen, zoals betere isolatie waardoor je energiekosten veel lager worden. Maar ook in nieuwe panden is vaak ‘laaghangend fruit’ te vinden: makkelijke maatregelen die je direct iets opleveren. Daarnaast geven we informatie en advies over beschikbare subsidies en fiscale maatregelen die er zijn.”

Rabobank
Delft moet in 2050 volledig energieneutraal zijn; ook de duurzaamheidseisen van de landelijke overheid zullen de komende jaren steeds verder worden opgevoerd. Om die ambities te realiseren, is de gemeente Delft een van de partners van de Energiescan. Ook Rabobank is overtuigd partner, zegt Raymond Pors, accountmanager MKB bij Rabobank Zuid-Holland Midden. Pors: “We zijn als coöperatie al langer bezig met duurzaamheid en circulair ondernemen. MKB-ondernemers vormen voor ons een belangrijke doelgroep; wij willen graag laten zien dat investeren in duurzaamheid – zeker op de iets langere termijn – kan lonen.”

Delftse succesverhalen
In de Rabo-praktijk betekent het dat ondernemers die bij Rabobank aankloppen, bijvoorbeeld voor een financiering van een bedrijfspand, worden gewezen op de gratis energiescan. Ondernemers zullen ook ontdekken dat investeren in duurzame maatregelen aantrekkelijk kan zijn bij de (her)financiering. Pors: “Afgelopen jaar hebben we ons met de campagne rond de Energiescan vooral gericht op Bedrijvenkring Schieoevers en hebben we zo’n 75 bedrijven kunnen helpen. Dit jaar richten we ons op heel Delft. En daarbij laten we natuurlijk graag de Delftse succesverhalen zien: die inspireren immers collega-ondernemers. Verder willen we ons dit jaar nadrukkelijk richten op de Delftse start ups en scale ups. Delft is een heel energieke regio met veel startende en doorgroeiende ondernemers, ook die doelgroep is belangrijk voor ons.”

Vrijblijvend
Voor alle duidelijkheid: als een ondernemer (duurzaam) actie wil ondernemen met de resultaten uit de Energiescan, betekent het niet dat hij/zij automatisch moet aankloppen bij de Rabobank. Ratsma namens de Energieke Regio: “Wat de ondernemer met de resultaten uit de Energiescan doet, is helemaal aan hem of haar. Wij werken ontzettend fijn samen met Rabobank, ook omdat zij hun klanten heel goed kennen en duurzaamheid belangrijk vinden, maar de ondernemer mag zelf weten met wie hij in zee gaat.”
Ook de keuze van leveranciers (welk bedrijf zonnepanelen gaat plaatsen of het bedrijfspand isoleren) is geheel vrij. Aan de Energiescan hangt dus geen enkele verplichting, een ondernemer kan bij wijze van spreken alle mogelijkheden en adviezen naast zich neer leggen. Zelfs als dat gebeurt, kan een Energiescan z’n waarde hebben, denkt Ratsma. “Het kan ook bewustwording opleveren. Veel ondernemers hebben door de coronamaatregelen nu misschien heel andere dingen aan hun hoofd, maar juist in deze tijd zien ook steeds meer mensen in dat er meer in het leven is dan korte termijn winst. Wij kunnen laten zien dat je met relatief simpele maatregelen al een bijdrage kunt leveren aan de energietransitie en je verdienmodel op langere termijn versterkt.”

Samenwerking
De gratis Energiescan van Energieke Regio Delft is een samenwerking van de gemeente Delft, Bedrijven Kring Schieoevers, Rabobank en Stichting Energieke Regio. Het doel van de energiescan is om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om te verduurzamen, hierin slim te investeren en deze investering ook terug te verdienen. De gratis Energiescan is voor alle ondernemers in Delft die aan de slag willen met verduurzaming.
Kijk voor meer info en Delftse praktijkvoorbeelden op de website van Energieke Regio | Delft.

Delft Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Business Plaza Nederland biedt met Delft Business Plaza alle ondernemers uit Delft en omgeving een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL