Ondernemen na YES!Delft? NEXT Delft!

Gepubliceerd op: woensdag 27 januari 2021 | 10:58

Er komt zo’n 10.000 – en als het nodig blijkt: 20.000 – m2 kantoor-, ontmoetings- en vooral maakruimte voor scale-ups op de TU Delft Campus: NEXT Delft. Dat geeft startups die uit hun jasje groeien een kans om in Delft door te groeien. ‘NEXT Delft wordt het clubhuis voor innovatief Delft.’

De komst van NEXT Delft valt in goede aarde bij veel YES!Delft startups, aldus YES!Delft-directeur Evert Jaap Lugt. “Het is goed nieuws voor hen. Een verblijf bij YES!Delft is altijd tijdelijk van aard. Wij zijn immers een incubator, een broedplaats waar een technologische of innovatieve toepassing kan worden ‘uitgebroed’. De technische en technologische mogelijkheden zijn enorm, op het gebied van bijvoorbeeld artificiële intelligentie, quantum, robotica. Leuk dat iets technisch kan, maar hier gaat het er vooral om welk maatschappelijk probleem je daarmee kunt oplossen. Denken als een techneut kunnen ze al, bij YES!Delft leren we ze ook denken als ondernemer – ondernemerschap blijkt voor TU-studenten steeds vaker een serieuze optie na, en zelfs al tíjdens hun studie. En als ze hier een format hebben ontdekt, een maatschappelijke toepassing voor hun vinding, hun uitvinding, dan wordt het tijd om op te schalen en uit te vliegen. Te vaak vertrokken ze dan noodgedwongen naar Amsterdam, Den Haag, Rotterdam. Binnenkort kan dat zo’n 10 meter verder, in NEXT Delft.”

Maken en ontmoeten
“NEXT Delft biedt, vergeleken met YES!Delft, veel meer maakruimte dan YES!Delft”, zegt wethouder Bas Vollebregt. “Daar ben ik heel blij om, want gebrek aan maakruimte is een remmende factor gebleken voor de groei van innovatieve startups. De gemeente heeft NEXT Delft mede mogelijk gemaakt, omdat we het belangrijk vinden deze bedrijven voor Delft te behouden, en daarmee de banen die ze bieden, in Delft te houden. Want als bedrijven opschalen, zoeken ze vaak ook mensen met verschillende opleidingsniveaus.” De gemeente werkt voor NEXT Delft samen met de TU Delft en met steun van de provincie Zuid-Holland, en met a.s.r., dat met het ASR Dutch Science Park Fund investeert in NEXT Delft. NEXT Delft betekent niet alleen winst voor Delft, maar ook voor de scale-ups zelf, stelt Lugt. “Ook in NEXT Delft kunnen ze gebruik blijven maken van de faciliteiten van YES!Delft, en van de kennis en kunde van grotere hightech-bedrijven in NEXT Delft – NEXT Delft biedt naast maakruimte ook ontmoetingsruimte. Zo kunnen de scale-ups floreren in het Delftse ecosysteem – de beste plek om te ondernemen, blijkt uit onderzoek. En de faciliteiten van de TU Delft blijven ook voor hen bereikbaar.”

Volgende stap?
NEXT Delft moet het kloppend hart worden voor innovatief Delft, op een steenworp afstand van YES!Delft en YES!Delft LABS (Lugt: “LABS is een YES!Delft met een meer zakelijke uitstraling”). Vollebregt ziet NEXT Delft als het clubhuis voor Delftse innovatievelingen. Maar de wethouder realiseert zich heel goed dat NEXT Delft een volgende stap is, en niet de laatste stap. “Gelet op de groei die er in innoveren en technologie zit, sluit ik een ‘uitverkochte’ NEXT Delft op termijn niet uit. Prima – op naar een NEXT Delft II en III! De vraag is dan wel: waar, en in welke vorm? Om deze grote opgave het hoofd te bieden, moeten we breder kijken en met innovatie en technologie de economische groei ook in andere wijken ondersteunen. Zoals? Nou, op dit moment kan iedereen ideeën aandragen voor de ontwikkeling van Schieoevers Noord. Een NEXT Delft II op Schieoevers Noord? Lijkt mij een goed idee om innoveren en technologie ook daar de ruimte te geven.”

NEXT Delft wordt naar verwachting eind dit jaar opgeleverd. Kijk voor meer informatie op de website van NEXT Delft.

Delft Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Business Plaza Nederland biedt met Delft Business Plaza alle ondernemers uit Delft en omgeving een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL