Skip to main content

Lokaal kopen vanzelfsprekend maken

Gepubliceerd op: maandag 23 november 2020 | 12:56

Waarom van ver halen als je de leukste winkels in je eigen (binnen)stad vindt? En waar je, zodra corona het weer toelaat, na het shoppen lekker kunt uitpuffen op één van de vele leuke terrassen in Delft? Of – dat kan weer – naar museum, theater of film, of thuis genieten van een streaming van een Delftse voorstelling? Koop lokaal. Deze oproep doen de gemeente en Delft Marketing. Aan consumenten, aan zichzelf en aan grote instellingen in Delft.

Lokaal inkopen
Lokaal inkopen is al langere tijd het streven van de gemeente. “En de coronacrisis heeft ons er heel erg bewust van gemaakt dat dit nu ook heel erg nodig is”, zegt wethouder Bas Vollebregt. “Vooral ondernemers in de horeca en de cultuursector zien hun omzet kelderen door de maatregelen. Ze hebben het zwaar. Daarom is het nu meer dan ooit nodig om lokaal inkopen te doen. Daar willen wij aan bijdragen. Daar kan iederéén aan bijdragen.”

Hart voor ons Delft
Ook Evelien van der Kruit, directeur van Delft Marketing wijst op de zware tijd van veel ondernemers vanwege corona. “Vooral de ondernemers in de binnenstad hebben het zwaar. Vandaar deze campagne ‘Hart voor ons Delft’. Daarmee willen we iedereen die hart heeft voor ons Delft, oproepen om de Delftse ondernemers te steunen. Door lokaal te kopen, te bestellen en af te halen.”

Blijven shoppen bij je favoriete winkels
Vanuit Delft Marketing is in de zomer – in samenwerking met het Ondernemersfonds en de gemeente Delft – gestart met de herstelcampagne #inDelft. Deze was gericht op de inwoners uit Delft en de regio. Vanaf september/oktober zou de campagne landelijk gaan. Van der Kruit: “Gelet op de huidige situatie hebben we de switch naar landelijk on hold gezet. En de herstelcampagne gecontinueerd met ‘Hart voor ons Delft’, vooral gericht op Delftenaren. Als Delftenaar ben je ook gebaat bij lokaal kopen. Want hoe meer je bij Delftse ondernemers koopt, hoe groter de kans is dat ze het overleven. En je in betere tijden gewoon fijn bij je favoriete winkels kunt blijven shoppen.”

Extra persoonlijke aandacht
Gelet op de komende feestmaand kan het dan wel eens heel druk worden in de binnenstad. Dat hoeft niet, stelt Vollebregt. “Laten we niet massaal op zaterdag gaan shoppen. Het moet wel coronaproof zijn. Mijd de drukte, ga eens op een maandagmiddag shoppen – en geniet dan van de extra persoonlijke aandacht die de winkelmedewerkers je dan kunnen geven. En, met de feestdagen op komst: denk nu al na wat je daarvoor in huis wilt halen en wacht daar niet mee tot het laatste moment.” Daarnaast hebben veel Delftse ondernemers de coronaperiode benut om een webshop te beginnen, dus shoppen in Delft kan ook vanuit de luie stoel. 

Doordrongen
De gemeente en Delft Marketing roepen op om lokaal te kopen, maar doen ze dat zelf ook? Jazeker!, zeggen ze volmondig. “Bij ons gaat het vooral om leveranciers op het gebied van marketing en promotie”, aldus Van der Kruit. “Wij werken daarin bij voorkeur met Delftse ondernemers.” De gemeente is momenteel bezig om, samen met lokale ondernemers, te kijken hoe een systeem kan worden opgezet om Delftse ondernemers te attenderen op de inkoopvraag van de gemeente, zodat zij erop kunnen reageren.

Tussen onze oren
Vollebregt: “We kopen al voor een aardig bedrag regionaal in, maar het lokale aandeel valt nog wel op te krikken. Daar zijn we mee bezig. Daarvoor is het wel belangrijk, dat we allemaal doordrongen raken van de noodzaak om lokaal in te kopen. Het moet tussen onze oren komen. Vanzelfsprekend worden – ook straks, ná corona. Laten we met ons allen lokaal kopen – zodat we kunnen blíjven genieten van wat onze mooie stad allemaal te bieden heeft.”

Kijk voor meer informatie op de webpagina van Hart voor ons Delft.