'Met elkaar werken aan peukenvrije binnenstad'

Gepubliceerd op: donderdag 27 februari 2020 | 13:30

De gemeente heeft zich, net als 9 andere gemeenten, als focusgemeente zwerfafval aangesloten bij stichting Nederland Schoon. Deze stichting is het kennisinstituut als het gaat om de aanpak van zwerfafval. Als focusgemeente wil Delft nu, samen met ondernemers, peuken bestrijden. Te beginnen met een pilot in een deel van de binnenstad.

De gemeente heeft op ruim dertig locaties in de binnenstad tellingen gehouden. Op elke plek vonden ze peuken, soms tussen de 3 tot 5 peuken per m2, op andere plekken 10 tot 20, met zelfs als uitschieter meer dan 40 peuken per m2. Een ruwe schatting op basis van deze telling: er liggen in de binnenstad zo’n 1 tot 2 miljoen peuken op straat – zelfs als Delft géén focusgemeente zwerfafval zou zijn, zou dit een gruwel zijn voor de gemeente. “Want ga maar na,” zegt Peter van der Hem, projectleider zwerfafval van de gemeente, “het duurt twee tot twaalf jaar voordat een peuk helemaal is verteerd. Het plastic filter vervuilt de bodem en het grondwater; één peuk vervuilt 8 liter grondwater. Vogels en honden werken de peuken naar binnen. En, vanuit het onderhoud gedacht: die peuken blijven vaak vastplakken tussen de straattegels, ze zijn ‘bestand’ tegen de reguliere schoonmaakwagens.”

Schone manier
Het probleem is niet dat er gerookt wordt. Het probleem is de gewoonte om de peuk gedachteloos weg te schieten. “Vooral als je lopend of op de fiets van a naar b gaat. Of, zeker sinds het rookverbod in de horeca, als je naar buiten gaat om even te roken. Daarom willen we voorzieningen treffen voor rokers om zich op een andere manier van hun peuk te ontdoen. Op een schone manier. Dat willen we doen in samenwerking met winkels, horeca en studentenverenigingen.”

Paal, tegel, pulker, zuiger
De gemeente heeft een aantal van deze ondernemers in de binnenstad en de studentenverenigingen aangeschreven en bezocht: ‘Willen jullie meehelpen peuken uit de binnenstad te bannen?’ Van der Hem: “We bieden ze materiaal in bruikleen aan. Een peukenpaal bijvoorbeeld, of een peukentegel, zakasbakjes. De gemeente gaat samen met Werkse! de ruimte schoonmaken met een ‘peukenpulker’ om peuken tussen de klinkers te halen, en een speciale peukenzuiger om de peuken te verwijderen.”

Kleine maatregel, fiks resultaat
Waarom zouden ondernemers willen meewerken? Het schoonmaken van de openbare ruimte is toch een gemeentelijke verantwoordelijkheid? “Dat kan zijn,” zegt Van der Hem, “maar het schoon hóuden van de openbare ruimte is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Je bent in overtreding als je een peukje of ander zwerfafval op straat gooit. Daar komt bij: voor ondernemers is het veel prettiger om te ondernemen in een schone omgeving en om het je rokende klanten makkelijker te maken je omgeving ook schoon te hóuden. Wij ondersteunen ondernemers daar graag bij. Met een relatief kleine maatregel kunnen ze een fiks resultaat boeken.”

Peukenvrij
De eerste ondernemers hebben zich inmiddels al aangemeld. Chantal Kouwenhoven van Hotel Vermeer is één van hen. “Als ondernemer stoor ik me aan peuken op straat, voor mijn hotel. Ik ga dan ook zeker gebruikmaken van het aanbod van de gemeente. Enerzijds om rokers bewust te maken van hun gedrag en ze een alternatief te bieden en anderzijds om met elkaar te werken aan een peukenvrije binnenstad – te beginnen in je eigen straatje.”

Kwart minder
De gemeente hoopt dat zo’n 20 tot 30 ondernemers zich aanmelden. Half maart gaat de pilot van start. Dan gaan 2 medewerkers van Werkse! zich één dag per week inzetten om peuken te verwijderen, op de zogenoemde hotspots – de plekken waar de meeste peuken per m2 werden geteld – en rond de vestigingen van de deelnemers, waar ze met speciale peukenpulkers en ‘peukenzuigers’ de straat schoonvegen. “Daar is het een gezamenlijke actie met de deelnemers. De pilot duurt een half jaar. Als dat leidt tot een kwart minder peuken op straat, zijn wij tevreden. Mijn droom? Dat elke 20 meter een ondernemer zich samen met ons inzet om peuken uit de binnenstad te bannen. Want dan kun je als roker bijna niet anders dan je peuk in de paal of tegel te dumpen. Dat maakt Delft weer schoner en mooier.”

Onderneemt u in de binnenstad en wilt u meedoen? Aanmelden kan tot 3 april via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De gemeente neemt dan contact met u op.

Delft Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Business Plaza Nederland biedt met Delft Business Plaza alle ondernemers uit Delft en omgeving een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL