Heibel om ontwikkelingen station Delft Campus

Gepubliceerd op: zondag 22 december 2019 | 14:43

De gemeente Delft heeft de ambitie om van het stationsgebied Delft Campus een nieuw centrumgebied van Delft te maken. Dit door aan de ene kant te investeren in de infrastructuur en bereikbaarheid en aan de andere kant te investeren in wonen én werken. Ondanks dat het station een flinke upgrade krijgt, er in de toekomst veel meer treinen gaan stoppen en het gebied eromheen aantrekkelijker wordt, klinkt er vanuit Delft flink wat kritiek.

Overlast
Omwonenden geven aan zich achtergesteld te voelen ten opzichte van studenten: "De Delftse burgers moeten bloeden voor een naamkaartje van de TU", klinkt een reactie. "Gaat er nog meer identiteit van Delft te grabbel voor die studenten die eigenlijk gewoon passanten zijn?", aldus een ander. "Wordt er ook aan de omwonenden gedacht die aan het spoor wonen en nog meer overlast krijgen?" Bij die toenemende overlast hebben Delftenaren nu al een beeld: "Zoals de fietsen er nu op de Kruithuisbrug bijliggen, liggen ze straks beneden tegen de perrons aan of in de tunnel, omdat anderhalve meter lopen te veel moeite is." Ook is er veel onrust over de parkeergelegenheid. "Veel auto's staan nu al bij ons in de wijk. Wanneer wij thuiskomen met de auto kunnen wij niet voor onze eigen deur parkeren. Hoe moet dat straks?"

Groenvoorziening
Grote zorgen bestaan ook over de groenvoorziening in het gebied. Bomen zijn gekapt en beplanting is verwijderd, wat voor omwonenden onbegrijpelijk is. "Er wordt in Delft telkens van alles gekapt en vernietigd aan groen. En dan tegelijkertijd een groene duurzame gemeente willen zijn. Bouw dan het station om de bomen heen. Hou die in hogere waarde dan de nieuwe aanbouw. Bomen en groen zijn altijd de eerste dingen die verdwijnen, terwijl ze er het langst over doen om te groeien. Twintig tot dertig jaar mooi groen in een keer de vuilnisbak."

Gemeente Delft
Woordvoerder van de gemeente Delft over de zorgen van Delftenaren: "De komende jaren krijgt het gebied een kwaliteitsimpuls. Dit houdt in dat de bereikbaarheid, verblijfskwaliteit, levendigheid, uitstraling, sociale veiligheid en het voorzieningenniveau van het station en haar omgeving verbeteren. Daar profiteren alle reizigers en bewoners van Delft van." De gemeente geeft aan de zorgen rondom de parkeergelegenheid serieus te nemen: "Het gebruik van de P&R faciliteiten in het stationsgebied ligt hoog. De gemeente doet onderzoek naar de mogelijkheden voor toekomstige uitbreiding van de P&R faciliteiten." En wat betreft de beplanting? "Voor de uitvoering van de werkzaamheden aan het station en de verdubbeling van het spoor was het nodig om bomen en groen te verwijderen. Op dezelfde plek is er geen ruimte om bomen en struiken terug te planten. Er zal in de buurt of elders in Delft vervangend groen worden aangebracht."

Delft Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Business Plaza Nederland biedt met Delft Business Plaza alle ondernemers uit Delft en omgeving een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL