Verdienen aan verduurzamen

Gepubliceerd op: donderdag 31 oktober 2019 | 10:06

Rabobank en gemeente gaan samenwerken aan een Energieneutrale stad in 2050. Ze gaan daarvoor ondernemers helpen hun vastgoed te verduurzamen. Deze maand tekenden beide partijen daarvoor de E-deal ‘duurzaam zakelijk vastgoed Delft’. Een deal die ook in uw voordeel kan werken: het kan ondernemers helpen te verdienen aan verduurzaming.

Minder CO2-uitstoot
Met deze E-deal bekrachtigen Rabobank en gemeente hun samenwerking om te streven naar minder CO2-uitstoot in Delft. Ruim 50 procent van de CO2-uitstoot binnen de gemeente Delft komt van bedrijven. “Dus met deze E-deal kunnen we met elkaar nog veel voor elkaar krijgen”, aldus wethouder Stephan Brandligt. Hij ondertekende de E-deal namens de gemeente.

Succesvolle pilot
Dit is niet de eerste samenwerking die de gemeente daarvoor is aangegaan. De gemeente heeft afgelopen jaar in nauwe samenwerking met Bedrijvenkring Schieoevers het succesvolle project Verduurzaming Schieoevers opgezet. De Rabobank is kort na de start ook betrokken geraakt. “En we zijn erg enthousiast geraakt over dit project”, zegt directievoorzitter Tjerk-Martijn Mulder van Rabobank Delft. “Daarom willen we het nu samen met de gemeente uitbreiden naar heel Delft.”

Energieke Regio
En met Stichting Energieke Regio. Deze stichting geeft onafhankelijk advies over energie besparen en over duurzame energie opwekken. De stichting ondersteunt bedrijven en maatschappelijke organisaties die hun (bedrijfs)pand willen verduurzamen. De stichting dient als adviesloket voor Delftse ondernemers en maatschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld ook over hoe bedrijven het binnenklimaat en comfort kunnen verbeteren.

Concrete stappen en subsidies
Ondernemers kunnen bij de Energieke Regio en bij de accountmanagers van de Rabobank, ook als ze geen klant zijn, een intake adviesgesprek aanvragen. In hun eigen bedrijf. En dan? “Tijdens dit gesprek bieden we ze online inzicht in de huidige staat van het pand qua energielabel”, aldus Krijn Ratsma van Energieke Regio. “Én in de kansen die er zijn om te verduurzamen. Ze ontvangen een adviesrapport. Daarin staan concrete stappen om hun doelen te realiseren. En ook welke subsidies ze daarvoor kunnen aanvragen. We kunnen uiteraard ook helpen met het vervolg.” Wie geen intake gesprek wil maar een vraag heeft op het gebied van verduurzaming, kan Energieke Regio uiteraard bellen of mailen.

Krachten bundelen
Het intakeadviesgesprek is gratis. “Nou ja, het kost wel wat", zegt Brandligt. "Maar Rabobank en gemeente nemen deze kosten voor hun rekening. Omdat wij het belangrijk vinden dat ondernemers concreet inzicht krijgen in de mogelijkheden, in de kansen om hun pand te verduurzamen.” Mulder ziet de samenwerking ook als een kans om de krachten te bundelen. “Dat is nodig omdat we immers met elkaar nog veel voor elkaar moeten krijgen. Om te voldoen aan het klimaatakkoord. Zoals het werken aan betaalbare en duurzame energie en duurzame steden en klimaatactie. Daarvoor is samenwerking nodig. Om met partners en ondernemers de krachten te bundelen op het gebied van kennis, netwerk en financiering van verduurzaming.”

Collectieve inkoop zonnepanelen
In de vorige nieuwsbrief attendeerden we u al op het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen. Meer korting, minder zorgen. Dat zijn nog maar twee van de vele voordelen om gezamenlijk in te kopen. Stichting Energieke Regio ontzorgt, kent de regels, de markt, de techniek en de financieringsmogelijkheden en biedt meer korting, omdat zij zonnepanelen collectief kan inkopen. Voor alle Delfts ondernemers. Op 15 oktober vond de aftrap plaats voor een stadsbrede inkoopactie voor zonnepanelen voor alle Delftse ondernemers.

Wie dit jaar nog SDE-subsidie wil aanvragen, moet snel zijn; dat kan nog tot 4 november 2019. SDE-subsidie maakt de aanschaf van zonnepanelen voor vrijwel iedereen interessant. Dit is een overheidssubsidie die 15-16 jaar de opgewekte zonnestroom subsidieert. Welke voorwaarden worden aan deze subsidie gesteld? Ook daar weet Energieke Regio het antwoord op.

Verdienen aan verduurzaming? Stuur vrijblijvend een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kijk voor meer informatie op de website van Energieke Regio.

Delft Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Business Plaza Nederland biedt met Delft Business Plaza alle ondernemers uit Delft en omgeving een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL